Idén nehezebb lesz bekerülni az egyetemekre

Pénzcentrum2010. július 2. 10:02

Július 22-én derülnek ki a felvételi ponthatárok. Ami már most látható: 200 pont alatt senki nem kerül be a felsőoktatásba, még költségtérítéses formában sem - írja a Népszabadság.

A költségtérítéses, a támogatott alap- és osztatlan képzéseknél összesen 480 pontot lehet szerezni, pluszpontokkal együtt. A minimumponthatár a tavalyi 160-ról 200 pontra emelkedett, így a sikeres felvételihez már legalább két közepes érettségi osztályzatra van szükség. Tavaly összesen mintegy kétezer hallgató került be 199 vagy az alatti pontszámmal - nagyjából 1800 diák költségtérítéses szakra nyert így felvételt.

Fizetős képzésre évről évre kevesebben is jelentkeznek: az idén már csak 17 500-an jelöltek meg első helyen ilyen szakot. A ponthatárok várhatóan nem csupán a minimumfeltételek megemelése miatt lesznek magasabbak, hanem azért is, mert összességében mintegy 13 ezerrel nőtt idén a jelentkezők száma: összesen úgy 140 ezren próbálkoznak. A támogatott keretszám változatlanul 56 ezer fő alap- és osztatlan képzésben, melyre több mint 93 ezren próbálnak első helyen bejutni.

A jogi és igazgatási képzési területre 7,7-szeres a túljelentkezés, de magas, 7,2-szeres a túljelentkezés a művészeti területen is, a sporttudományi területre pedig 4,6-szer többen szeretnének bejutni, mint ahány hely van. A ponthatárok valamivel magasabbak lehetnek a tavalyinál az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, illetve az állatorvos szakokon is.

Címkék: