Minimálbéres adócsalók százezrei dolgoznak Magyarországon

Magyar Nemzet2010. június 16. 09:32

Szakértői becslések szerint hazánkban a mintegy 1,1 millió minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló kétharmada kap keresete felett feketén jövedelmet munkáltatójától, és a rendszeresen bejelentés nélkül dolgozók száma is százezrekre tehető - írja a Magyar Nemzet.

A legtöbb adószakértő egyetért abban, hogy nagyjából hétszázezer olyan munkavállaló lehet ma Magyarországon, aki papíron minimálbért keres, azonban ennél mégis magasabb jövedelmet visz haza minden hónap elején. A munkaadók ugyanis a kötelező minimum feletti jövedelemrészt - a munkát terhelő adók és járulékok elkerülése érdekében - előszeretettel fizetik zsebből-zsebbe.

Az ilyen munkavégzés után a közkiadásokhoz való hozzájárulás a jelenlegi szabályok szerint mindössze minimális mértékű, ugyanis a minimálbért - az adójóváírásnak köszönhetően - csupán egyetlen százalék személyi jövedelemadó terheli, ami azt jelenti, hogy a minimálbéresek évente kevesebb, mint 10 ezer forint szja-t fizetnek. Még ennyit sem adnak a közösbe azon honfitársaink, akik rendszeresen bejelentés nélkül vállalnak munkát. A feketén dolgozók számáról a szakértőknek eltérő becsléseik vannak. Egyesek 200-300 ezret mondanak, míg mások azt feltételezik, hogy akár félmillióan is dolgozhatnak ilyen formában Magyarországon.

A lapnak nyilatkozó Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a minimálbér adómentességének eltörlése javíthat a jelenlegi helyzeten. A szakértő szerint fontos lenne az APEH revizori létszámának két év alatt mintegy kétezer fővel történő bővítése, és az adórendőrség felállítása is hasznos lépés lehet. Ugyanakkor az adóterhek mérsékléstől nem várható a feketegazdaság visszaszorulása - mondja az adószakértő.

Címkék: