Megjöttek az áprilisi számok: halvány reménysugár?

Pénzcentrum2010. május 10. 05:21

Hosszú hónapok után először szolgál jó hírekkel az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A márciusi adatokkal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban csökkent. Pozitívum az is, hogy a pályakezdő álláskeresők száma is visszaesést mutat.


2010. áprilisban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest tovább növekedett. A munkáltatók ebben a hónapban 44,4 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 8561 fős (23,9%-os) emelkedést, az előző év áprilisához képest viszont 11,0 ezres (-19,8%-os) csökkenést mutatott.

A hónap folyamán összesen 69,8 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 22,4%-os növekedést, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 16,6%-os csökkenést mutatott. Az áprilisi zárónapig összesen 27,7 ezer állás maradt betöltetlen.

601,5 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma az áprilisi zárónapon 601 478 fő volt, 42,7 ezer fővel (-6,6%-kal) kevesebb, mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 5,7%-os volt, amely a korábbi hónapban tapasztalt trendekhez képest egy jóval kisebb mértékű növekedést takar.

A márciusi adatokkal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban csökkent. Nyugat-Dunántúlon volt a legnagyobb mértékű relatív csökkenés márciushoz képest, ahol -9,9%-kal esett vissza a nyilvántartott álláskeresők száma és nem elhanyagolható az Észak-alföldi régióban történt csökkenés sem (-8,4%-os). Országos átlag (-6,6%-os) alatti csökkenés csak két régióban figyelhető meg: Közép-Magyarországon (-1,0%-os) és Dél-Dunántúlon (-6,1%-os). Az abszolút számok tükrében Észak-Alföldön (-12,0 ezer fővel), Észak-Magyarországon (-8,5 ezer fővel) csökkent a létszámuk. Megyénként vizsgálva a nyilvántartott álláskeresők zárónapi számát a
legnagyobb relatív Győr-Moson-Sopron megyében (-10,9%-os), míg a legnagyobb abszolút csökkenés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (-5355 fővel) történt.

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (35,3%-kal), Közép-Dunántúlon (8,3%-kal) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a fejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé: a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutatójuk lényegesen kedvezőbb a többi régióhoz képest.

Egy év alatt a férfiak száma 3,9%-kal, a nők létszáma 7,9%-kal, a szakképzetlenek létszáma 1,0%-kal, a diplomások száma pedig (továbbra is kiugróan nagy arányban) 40,9%-kal emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők 27,7%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Tovább mérséklődött áprilisban a nyilvántartott pályakezdők száma

A nyilvántartott álláskeresők áprilisi zárólétszámában a pályakezdők száma 5,6%-kal, míg a nem pályakezdőké 6,7%-kal volt kisebb, mint egy hónappal korábban.

2010. április hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 5,6%-os mérséklődés következett be az előző hónaphoz képest. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 17,9%-kal csökkent. Egy hónap alatt a számuk Észak-Magyarországon esett vissza a legnagyobb mértékben, 7,5%-kal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,4%-os értéket mutatott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 


A zárónapon 50,3 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 11,4%-kal (5,1 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. A pályakezdő álláskeresők száma - éves összevetésben - a legnagyobb mértékben Közép-Magyarországon (23,6%-kal), Közép-Dunántúlon (21,8%-kal) és Dél-Alföldön (20,3%-kal) emelkedett.

Az áprilisi zárónapon a pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 37,3%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 18,1%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 19,2%-uk szakközépiskolát, 14,0%-uk gimnáziumot, 3,7%-uk technikumot végzett és 7,8%-uk volt felsőfokú végzettségű.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya áprilisban 13,7%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,9% volt. Mindkét relatív mutató esetében a hónapok óta tartó növekvő tendencia márciusban megtört és áprilisban is tovább csökkent. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1,0 %-ponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,7 %-ponttal csökkent.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak-Magyarország (21,9%) és Észak-Alföld (21,1%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket továbbra is Közép-Magyarország mutatta (6,9%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs- Szatmár-Bereg megye esetében 24,7%, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 23,9%, miközben a fővárosi arányszám csak 6,1%.


Egy év alatt során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség továbbra is csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének eredménye és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

2010. áprilisban 18 cég, összesen 1008 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Márciushoz képest 304 fővel (-23,2%-kal) csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. áprilisi bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős csökkenés volt, 2907 fő (-74,3%). Ennek fő oka, hogy 2008. december és 2009. április között csúcsosodott ki a válság hatása, a létszám-leépítési bejelentések havonkénti száma ebben az időszakban érte el a maximumát.

Címkék: