Három adószám felfüggesztettre jut egy minősített adózó

Pénzcentrum2010. május 5. 09:17

A legfrissebb adatok szerint mintegy háromszor több felfüggesztett adószámú céget tart nyilván az APEH, mint ahányan a minősített adózók adatbázisában szerepelnek.

A tegnapi állapot szerint összesen 3761 társaság szerepel a felfüggesztett adószámú cégek APEH-listáján, ezek közül mintegy 1400 vállalkozás került határozat került a rendszerbe friss adóhatósági határozattal - írja a Napi Gazdaság.

Tipikus esetben, ha egyszer egy társaság adószáma felfüggesztésre kerül, a cég tulajdonosai különféle okok miatt már meg sem próbálják elkerülni az adószám törlését, pedig a felfüggesztő határozatot követően 30 napon át erre lehetőségük lenne. Ezt jól szemlélteti, hogy szintén tegnap frissített adatok alapján az APEH eddig összesen 16 362 adószámot törölt a felfüggesztést követően.

A fenti számokhoz képest jóval kevesebb, összesen 1216 adóalany szerepel az APEH minősített adózók adatbázisában. A pozitív listára minden bizonnyal jóval többen is felkerülhetnének, amennyiben kitöltenék az ehhez szükséges kérelmet, melyet ide kattintva lehet elérni az APEH honlapjáról.

Az állami adóhivatal a minősített adózók adatbázisába azokat a vállalkozásokat veszi fel, amelyek a kérelem előterjesztésének napját megelőző 3 éven át működtek, és a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül az adóhatóság nem állapított meg terhükre adóhiányt, valamint nem indított ellenük végrehajtási eljárást. További feltétel, hogy a vállalkozások szintén az elévülési időn belül fizetési könnyítést, adómérséklést sem kérhettek.

Címkék: