Fogalmunk sincs, hol tárolják az adatainkat

Pénzcentrum/MTI2010. május 3. 10:02

A magyar piacon is tevékenykedő Business Software Alliance (BSA) kutatása szerint az európai polgárok többsége nincs tisztában azzal, hol tárolják online adatait és kinek a felelőssége védelmezni azokat, a válaszadók szerint ugyanakkor az internetes biztonság fenntartása nemzetközi együttműködést igényel.

A BSA kutatása szerint az európai polgárok ötödének fogalma sincs arról, vajon adatai fellelhetőek-e a "virtuális térben", az úgynevezett számítási felhőben (cloud computing), sőt 60 százalékuk még a számítási felhő fogalmáról sem hallott. A felhasználók nem tudták megmondani azt sem, kinek a feladata lenne a személyes, online adatok védelme, bár megfogalmazták azt, hogy szükség volna a kormányzat, a vállalatok és a felhasználók közötti kapcsolat javítására, illetve az internethasználat kockázatainak ismertetésére és a legjobb gyakorlatok bemutatására.

Mi is az a számítási felhő?
A számítási felhő (angolul "cloud computing") a számítástechnika egyik legújabb fogalma. Alapjában véve azt jelenti, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten vannak, valahol a "felhőben" (az ábrákon a hálózat ismeretlen részét felhővel szokás illusztrálni, "network cloud"). A következő lépés az, hogy az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások is az interneten vannak, a saját eszközön csak egy kis terjedelmű, ún. kliens-alkalmazás fut.

(Forrás: Wikipédia)


A BSA felmérése emlékeztet: egyre több vállalkozás, szervezet, egyén és kormányzat dönt úgy, hogy a számítási felhő keretei között, online módon tárolja adatait. Ezzel együtt azonban nő az ezzel kapcsolatos internetes bűnözés veszélye is. Az Európai Unió úgy becsüli, hogy az internetes bűnözők akár 6 millió számítógépet is használnak a személyes adatok meghamisítására és spamek (levélszemét) terjesztésére.

Az 5 európai országban, Franciaországban, Lengyelországban, Nagy Britanniában, Németországban és Spanyolországban megkérdezett válaszadók többsége úgy vélte, hogy nemzetközi szinten hatékonyabban lehet az internetes biztonságot védeni, mint nemzeti szinten. A nemzetközi összefogást, 77, illetve 74 százalékos arányban főleg a spanyolok és a lengyelek támogatták, míg 46 százalékos aránnyal legszkeptikusabbnak az angolok bizonyultak. A szigetországiak elzárkózása annak ellenére is fennmaradt, hogy a brit képviselőház nemrég az EU nagyobb szerepvállalását és a NATO-val történő fokozott együttműködést szorgalmazta az internetes biztonság terén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BSA részére a YouGov készítette a kutatást. Az online megkérdezést az egyes résztvevő országok nemzeti felnőtt lakosságot reprezentáló mintáin végezték, összesen több mint 4.200 személy megkérdezésével.

Címkék: