Kövérebbek, és boldogabbak vagyunk, mint hét éve!

Pénzcentrum2010. április 28. 08:47

Egy átlagos magyar többet eszik, keveset mozog, kevesebbet gyújt rá és kifejezetten jobban érzi magát, mint hét évvel ezelőtt - írja a Népszabadság a KSH országos lakossági egészségfelmérésére hivatkozva.

A jó közérzet ellenére egyre több gyógyszert fogyasztunk, és többségünk túlsúlyos is.

A 2009 őszén elvégzett vizsgálatban 449 településen hétezer, 15 évesnél idősebb embert kérdeztek egyebek mellett az egészségi állapotáról, a betegségeiről, az orvoshoz járási szokásairól. A korábbi felmérések adataihoz viszonyítva javult az emberek egészségi állapota: a férfiak 58,9 százaléka, míg a nők fele mondta általában nagyon jónak az egészségét.

A fiatalabb (15 és 35 év közöttiek) válaszolók 87 százaléka állította magáról, hogy makkegészséges, míg a 65 év felettiek 35-40 százalék volt elégedetlen az egészségi állapotával.

A tartós kezeléssel járó betegségekre rákérdezve azonban az derült ki, hogy a nők háromnegyede, a férfiak kétharmada küszködik valamilyen kórral, jórészt szív és érrendszeri, illetve mozgásszervi problémákkal.

Az is kiderült: minden második magyarnak súlyfeleslege van, minden ötödik elhízott, mozogni pedig a lakosság döntő hányada nem szeret, így szinte természetes, hogy az életkor előrehaladtával egyre több a kövér ember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felnőtt lakosság fele egyáltalán nem mozog, harmada még csak mérsékelten sem hajlandó semmilyen testgyakorlásra, ötöde pedig napi tíz percet sem gyalogol.

A magyarok az ellátórendszerben a háziorvost keresik fel a leggyakrabban, a lakosság háromnegyede évente legalább egyszer találkozik az alapellátóval. Fogorvosnál csak minden harmadik magyar járt az elmúlt egy évben, miközben egy másik kérdésből az is kiderült, hogy a rágás a lakosság 25 százalékának problémát okoz.

A 7 évvel ezelőtti adatokhoz képest kevesebb a dohányosok száma. Bár a legfiatalabbak között jelentős (36 százalék) a rendszeresen dohányzók aránya, a középkorú férfiak negyede, a nőknek csak a tizede hódol e szenvedélynek.

Címkék: