Változások a családi pótlék körül: mitől függ majd a kifizetés?

Pénzcentrum2010. április 22. 09:17

A Fidesz a gyerek iskolába járásához akarja kötni a családi pótlék kifizetését, ezzel is csökkentve az iskolai hiányzások számát. Emellett várhatóan a buktatás tilalmát is megszüntetik, ami azonban automatikusan megnöveli a túlkoros gyerekek számát - írja a Népszabadság.

Orbán Viktor egy televíziós beszélgetésben úgy fogalmazott, ha iskoláskorú gyermek van egy családban, és a gyereket nem küldik el a szülők az iskolába, akkor a családi pótlékot nem kaphatják meg. Szakmai szempontból azonban sok a kérdés a tervezet kapcsán.

Nem mindegy ugyanis, hogy miért hiányzik a gyerek: a szülők hibásak, az iskolai környezet ellenséges, esetleg az ott zajló pedagógiai munka színvonala kifogásolható. Kérdés az is, hogy több gyermek esetén, ha csak az egyik nem jár iskolába, a többi gyerek után megkaphatja-e a család a támogatást.

Hasonló intézkedésre már a korábbi "polgári kormány" idején is volt példa: a tanköteles korba lépő gyerek után a családi pótlékot iskoláztatási támogatásként utalta az állam, amit megvonhattak, ha túl sok lett az igazolatlan órák száma.

A szocialista-liberális koalíció 2002-től kormányra kerülve nem szankcionálta az iskolakerülést a családi pótlék megvonásával, és a 2003-as közoktatási reformmal próbálta kezelni az iskolakerülés fő okaként említhető túlkorosságot. 2004-től vezették be alsó tagozaton az osztályzás megszüntetése mellett a "buktatás tilalmát" is, ami azt jelenti, hogy buktatni csak szülői beleegyezéssel szabad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szülő egy évben két-három napot igazolhat. Ha egy gyerek sokat hiányzik igazolatlanul, az iskolának értesítenie kell a Gyermekjóléti Szolgálatot, tíz igazolatlan óra után pedig a jegyzőt is. Az igazolatlan hiányzások miatt jelenleg több tízezres pénzbírságot, vagy közmunkát írhatnak elő a szülők számára. Sajnos azonban sem a pénzbírság, sem a börtön nem kezeli a kérdést, hiszen a háttérben a szegénység és súlyos családi problémák állnak.

Címkék: