Jótékonykodni kezdett, miután egy vagyont keresett a zabáló amerikaiakon

Pénzcentrum2010. április 19. 12:02

Van oka az örömre a híres brit séfnek, ugyanis Jamie Oliver amellett, hogy felkerült az ezer leggazdagabb brit listájára, még a 25 legnagyobb jótékonykodó közé is beverekedte magát. A mesterszakács magánvagyona elérte 65 millió fontot - csak az amerikaiak étkezési szokásairól szóló sorozatával 25 milliót keresett az elmúlt egy évben -, mely összegből 2,7 millió fontot, vagyis a vagyonának a 4,2%-át fordította jótékony célokra.

Az adományozók listáját immár harmadik éve Christopher Cooper-Hohn vezeti, aki 531 millió fonttal támogatott egy gyermekalapítványt, őt követi a két szupermarket tulajdonos Albert Gubay és Lord Sainsbury 480 millió, valamint 275 millió fonttal. Utóbbi ezzel a jelentős összegű adománnyal kiírta magát a milliárdosok listájáról.


Jamie Oliver

Oliver az adományok nagy részét a saját magáról elnevezett, 2002-ben létrehozott alapítvány működtetésére fordította. A szervezet a hátrányos helyzetű és a problémás tinédzserek támogatásával foglalkozik, azon keresztül, hogy a fiatalokból szakácsot próbálnak faragni. A programban részt vett személyek több mint fele jelenleg is aktív a munkaerőpiacon és valamelyik étteremben dolgozik.

"Az évek során a sikereimet széles nyilvánosság előtt értem el, kötelességemnek éreztem, hogy mások is osztozzanak ebben. Fontosnak tartom a rászorulók támogatását, aminek egyik legmegfelelőbb formája egy saját magam által felügyelt alapítvány működtetése" - mondta Jamie Oliver.

Az alapítványokat összefogó szövetség szerint, nagyrészt az ilyen embereknek köszönhető, hogy az országban az adományozás újra elérte a válság előtti szintet. Hozzátéve, hogy a jótékonykodás mindig jól jön, de Jamie időzítése nem is lehetett volna jobb, mivel sokaknak most van a legnagyobb szüksége a támogatásra.

Címkék: