Lecsaptak a csempészekre: 16 millió cigarettát fogtak!

Pénzcentrum2010. április 15. 13:02

Jelentős mennyiségű csempészárut foglaltak le a Matthew II elnevezésű összehangolt uniós akció során a hatóságok. Az ellenőrzések nyomán több mint 16 millió cigaretta, 241 kiló dohányáru, 6 400 liter alkohol, 20 tonna hamis parfüm és 53 ezer egyéb áru - táskák, kabátok, tárcák, nyakkendők akadtak fenn a vámosok hálóján.

A 2009. november 24. és december 3. között végrehajtott akció célja az volt, hogy leleplezzék az Unió területére beérkező csempészett dohányáruk útját. A hatóságok több személyautót, illetve buszt is lefüleltek, melyekben cigarettát csempésztek be harmadik országból az EU-ba.

Az akcióra a csehek szervezésében került sor, szoros együttműködésben Lengyelországgal és persze az Európai Bizottsággal, amely szervezeti és technikai segítséget is nyújtott. A Matthew II.-ben minden tagállam részt vehetett, ahogy a Europol és a Vámügyi Világszervezet (WCO) is, de néhány EU-n kívüli ország - Horvátország, Oroszország, Szerbia, Norvégia és Svájc - is meghívást kapott a részvételre.

A mostani összeszervezett akció sikerein felbuzdulva a csehek már javaslatot is tettek hasonló kezdeményezésre a közeljövőben, amely már a magasabb értékű áruk csempészetére összpontosítana.

Címkék: