Vékony boríték kerül az országgyűlési képviselők zsebébe

Pénzcentrum2010. április 9. 09:47

A havi bruttó 231,9 ezer forintos képviselői alapfizetés csak nagyjából 15%-kal haladja meg az országos átlagjövedelmet. A képviselők a különböző pótlékokból, juttatásokból tudják feltornászni átlagosan havi nettó 300-400 ezer forintra a jövedelmüket.

Pályakezdő fiataloknak és alulfizetett értelmiségieknek ugyan vonzó lehet a magyar országgyűlési képviselők javadalmazása, ám az átlagos nettó 300-400 ezer forintos jövedelem kevés tapasztalt, a privát szférában eredményeket felmutató vezetőt gondolkodtat el, hogy karrierjét feladva politikai pályára lépjen - írja a Napi Gazdaság.

A képviselők alapfizetése ugyanis bruttó 231,9 ezer forint, az egyik legalacsonyabb az uniós országokban. Ezt az összeget jelentősen emelik a bizottsági és választókerületi pótlékok. Előbbi esetén a bizottsági elnökök az alapdíjuk 120%-át, az alelnökök 100%-át, az egyszerű tagok 70%-át kapják, míg a második bizottsági tagságért pedig az alapfizetés csupán 25%-a jár.

A választókerületi pótlék attól függ, hogy a képviselő milyen messze lakik a munkahelyétől. Amennyiben egy képviselő az Országháztól 100 kilométeren belül lakik úgy az őt megillető alapfizetés és pótlékok 95%-át kapja meg pluszban fizetésként, egy 300 kilométerre lévő választókerülettel rendelkező honatya pedig a fizetése 160%-ával számolhat - írja a lap.

Ezeken kívül a parlamenti képviselők jogosultak természetbeni juttatásokra is, melyek között szerepel a mandátum lejárta után kedvezményesen megvásárolható hordozható számítógép, a családtagoknak is járó kedvezményes MÁV-bérlet és a diplomata-útlevél.

Címkék: