Fizetések az építőiparban! Minimálbértől félmillióig

Világgazdaság2010. április 8. 08:47

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének friss felmérése szerint továbbra is súlyos a szakemberhiány az építőiparban. Az ÉVOSZ összesen 400 vállalkozást kérdezett meg az ágazat foglalkoztatottsági helyzetének alakulásáról. Sok cég számolt be arról, hogy nincs elég ács-állványozó, bádogos-tetőfedő, épületasztalos, hő- és hangszigetelő, kőműves, minősített hegesztő, vasbeton-, villany-, vízvezeték- és fűtésszerelő, valamint vízszigetelő, s az utánpótlás sem megoldott - írja a Világgazdaság.

A vizsgálat során arra is rámutattak, hogy a bérek meglehetősen alacsony szinten állnak az ágazatban. 2009-ben a bruttó átlagkereset 159 ezer forint volt, ami jóval elmarad a 199 ezer forintos nemzetgazdasági átlagtól. A szakma 2006-ot tartja "az utolsó jó évének", az ekkori (bejelentett) létszámhoz képest ma 35-40 ezerrel kevesebben dolgoznak.

Az építőipar lejtmenetére a legtöbb cég a dolgozók elbocsátásával volt kénytelen reagálni. A mára megmaradt 330-340 ezer főből csak durván minden harmadik áll alkalmazásban, a többieket vállalkozóként foglalkoztatják. Az idén optimistábbak a vállalkozások, a felmérésből kiderül: most már szeretnék megőrizni alkalmazottaikat a cégek, elsősorban fizikai dolgozóikat.

A vállalkozások által foglalkoztatott alvállalkozói létszám az előző évihez képest várhatóan csaknem 40%-kal esik vissza az első fél évben, ám az év vége felé már mérséklődik a zuhanás, és csak 7%-kal marad el a tavalyi hasonló időszaki szinttől. Ez halvány jele lehet a hosszú alvállalkozói láncolatok rövidülésének.

A legnagyobb arányban az állásukat elsősorban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az építőipar és a kiskereskedelem területén dolgozók vesztették el márciusban - derül ki a Pénzcentrum friss felméréséből.

Címkék: