Mosakodna a botránymulti: kamerák és megfigyelt dolgozók

Pénzcentrum2010. április 5. 10:02

Különös lépésre szánta el magát Nagy-Britannia második legnagyobb üzletlánca. Az Asda bekamerázta több üzemét is, így a vásárlók az interneten élőben követhetik, hogyan is folyik a munka például az egyik bangladesi textilgyárukban.

A honlapon található webkamerákon keresztül láthatjuk például az egyik bangladesi minőségellenőrző üzem munkatársainak mindennapjait, amint kabátok, nadrágok, és egyéb textiltermékek minőségét ellenőrzik. A másik kamera egy nadrágkészítő üzem életébe nyújt betekintést, ahol is a farmernadrágok elkészítésének utolsó mozzanatait láthatjuk.

Botrányos! Röhögnek a szabályokon a magyar kereskedők Kattints!

Nem csak ázsiai, hanem brit üzleteket is megcsodálhatunk a világhálón, köztük egy nagy-britanniai répafeldolgozót, ahol naponta több tonna sárgarépát tisztítanak meg és csomagolnak. A "cow cam", azaz a tehénkamera pedig egy olyan fejőgépre van irányítva, amelyik szabad kezet ad a szarvasmarháknak, így azok akkor adnak tejet, amikor csak akarnak. Az áruházlánc Leeds-i központjában is helyet kapott egy kamera.

Az Asda nem titkolt célja, hogy ezzel is növelje a transzparenciát, azaz a vevők maguk is meggyőződhetnek arról, hogy betartják a munkaügyi, élelmiszer-készítési előírásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Asda-t -és más multinacionális áruházláncokat is- gyakran éri az a vád, hogy üzemeikben gyermekmunkásokat dolgoztatnak, vagy alkalmazottaikat rosszul felszerelt, veszélyes munkahelyeken foglalkoztatják. Az UNICEF adatai szerint például jelenleg is 150 millió 14 éven aluli gyermeket kényszerítenek illegális munkára.

A rossz körülményeket és a rendkívül alacsony fizetéseket -civil szervezetek szerint- a globális verseny indokolja, mely arra kényszeríti a gyárakat, a dolgozókat, és sok esetben egész országokat is, hogy a lehető leggyorsabban, az igényekhez képest legrugalmasabban és a legalacsonyabb áron állítsák elő termékeiket. Egy tavalyi vizsgálat szerint éhbérért dolgoznak azok a munkások is, akik a nagy hipermarket-láncok -például az Asda vagy a Sainsbury's- olcsó, saját márkás ruházati termékeit állítják elő.

Címkék: