Öregkorunkra szebb lesz az élet

Pénzcentrum2010. március 26. 16:02

Teljesen alaptalanok a morgós öregekről szóló pletykák, legalábbis azok, amelyek szerint minden idős embernek fáj az élet. A legújabb felmérések szerint ugyanis az idősek sokkal inkább hajlamosabbak a pozitív dolgokra visszaemlékezni.

Hiába állítják morgós elviselhetetlen karaktereknek az öregeket és hiába tud mindenki legalább egy olyan nyugdíjast mondani az ismeretségi körében akinek semmi sem jó, a felmérések szerint az idősek többsége igenis derűsnek látja az életet és a jó dolgokra emlékszik csak vissza.


Az amerikai Duke Egyetem kutatói 18-31, illetve 61-80 éveseket kértek meg arra, hogy fotókat nézegessenek, miközben az agyhullámaikat vizsgálják. A képek egy része felkavaró volt - háborús képek, balesetek -, másik felük viszont igencsak pozitív és lelkesítő. Ezután megkérték őket, hogy emlékezzenek vissza annyi képre, amennyire csak tudnak.

Az agyképekből kiderült, hogy a fiatalok és az öregek másképp dolgozzák fel a vidám képeket: az öregeknél az érzelmeket közvetítő területek sokkal közelebb állnak az emlékeket elraktározó területekhez, mint a fiataloknál. Ennek köszönhetően amikor az öregeket jó élmény éri, az könnyebben válik emlékké, mint a fiatalabbak esetében. Az eredmények alátámasztják annak a korábbi kutatásnak a következtetéseit, melyek szerint az idősek agya könnyebben kiszűri a rossz emlékeket.

Címkék: