Gyorsan és észrevétlenül tűnhetnek el az adócsaló cégek

Pénzcentrum2010. március 25. 09:17

Várhatóan idén is tízezrével lesznek olyan társaságok melyek elmulasztják az éves beszámoló benyújtását. Az új szabályok értelmében ilyen esetben az adóhathatóságnak intézkednie kell, azonban félő, hogy a nagy rohanásban nem marad kellő idő a megszűnő cégek alapos vizsgálatára.

Május 31-ig minden társaságnak elektronikus úton be kell nyújtania elektronikus beszámolóját az IRM Céginformációs Szolgálata részére. Amennyiben valamely cég ezt a határidőt elmulasztaná, az APEH a beszámoló pótlására 30 napos határidőt ad, a türelmi idő letelte után pedig 60 napra felfüggeszti a cég adószámát. A 60 nap letelte után az adóhatóság gyorsított végelszámolást kezdeményez.

Az APEH adminisztrációs terhei többek között ezzel az új feladattal is jelentősen megnövekedtek 2010-ben. A létszámkeret pedig nem követi a kötelezettségek gyarapodását, ennek köszönhetően a dolgozóknak gyorsabban kell dolgozniuk, a felületesebb ellenőrzésen pedig átcsúszhatnak olyan cégek is, melyeknél papíron minden rendben látszik, azonban valójában a múltban adót csaltak. Tipikusan ilyen cégek az áfacsalásra alapított társaságok, akik korábban fiktív ügyletek után igényelték vissza a forgalmi adót - írja a Napi Gazdaság.

Korábban ezeket a cégeket a végelszámolás megkezdése előtt az áfacsalás elévüléséig még évekig kellett altatni. Ez a kockázatos időszak a beszámoló benyújtásának elmulasztása után járó végelszámolással azonban most jelentősen lerövidül, és így évekkel korábban tűnhetnek el adócsaló cégek az adóhatóság szeme elől, ezáltal kisebb esélyt adva a lebukásra.

Címkék: