Ha nincs beszámoló, ugrik az adószám

MTI2010. március 19. 09:02

Súlyos következményekkel számolhat, aki nem nyújtja be a számviteli beszámolót, az idén ugyanis már valamennyi mulasztó cég esetén alkalmazni kell az adószám-felfüggesztést - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

A számviteli beszámoló elektronikus benyújtását a számvitelről szóló törvény (Szv. tv.), valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról, és a végelszámolásról szóló törvény szabályozza.

Az EB jelű elektronikus űrlap a számviteli beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének teljesítéséhez az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) honlapjáról tölthető le, és a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer (KR) útján nyújtható be a törvény által előírt mellékletek, illetve közzétételi költségtérítés fizetését igazoló nyugta csatolásával az IRM Céginformációs Szolgálata részére - ismerteti az APEH.

Az EB elektronikus űrlapot - a csatolmányok leválasztása után - az IRM Céginformációs Szolgálata továbbítja a kötelezettségüket nem teljesítő adózók kiszűrése céljából az adóhivatalhoz, amely a beszámoló benyújtására előírt határnapot követő 30 napon belül felszólító levelet küld azoknak a cégeknek, amelyek elmulasztották teljesíteni kötelezettségüket.

Az adóhatóság tavaly csak azokat az eltérő üzleti évű cégeket szólította fel a kötelezettség teljesítésére, amelyeknél a mérlegforduló nap 2009. április 30-át követő napra esett. Az idén azonban már valamennyi mulasztó cég esetén alkalmazni kell az adószám felfüggesztés szankcióját, ideértve a naptári év szerint működő cégeket is - hívja fel a figyelmet az APEH.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a felszólító levélben előírt határidő eredménytelenül telik el, az adóhatóság határozatban kezdeményezi az adózó adószámának 60 napos - határozott idejű - felfüggesztését. A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Amennyiben az adózó a felfüggesztés ideje alatt sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, az APEH elektronikus úton kezdeményezi a cég megszüntetését a cégbíróságnál.

Címkék: