Megélhetési nevelőszülők: akár hitelt is vesznek fel a gyerekek után!

Pénzcentrum2010. március 9. 10:32

Az állami gondozásba vett gyerekek nevelése sok helyütt megélhetési formává vált. Előfordul olyan eset is, ahol a nevelőszülő a nevelőszülői díj alapján számított jövedelemigazolást használja fel hitelfelvétel céljából - írja a Népszabadság.

Tápiószecsőn és környékén súlyos problémát jelentenek a nevelőszülőkhöz került gyerekek, ugyanis a nevelőszülők a gyerekek után járó pénzt felveszik, de nem az ellátásukra költik, hanem magáncélokra használják fel, miközben a gyerekeket még lopni is elküldik.

Állampolgári bejelentés nyomán közigazgatási eljárást is indítottak, azonban bizonyítékok hiányában az ügyet lezárták, holott a települések testületi üléseinek jegyzőkönyvei panaszáradattal vannak tele.

Tápiószecsőn hagyományosan sok a nevelőszülő, a problémák azonban akkor kezdtek el feltornyosulni, mikor az egyik nevelőszülői hálózat rendkívül gyors ütemben kezdte el bővíteni a hálózatát. Sok olyan nevelőszülő kapott speciális nevelési igényű gyermeket, aki saját, kevésbé problémás csemetéivel sem tudott mit kezdeni.

Ezek a hálózatokat semmi nem kötelezi arra, hogy megkérdezzék, van-e elég hely az óvodában vagy iskolában, és főként, van-e elég szakember ezeknek a többnyire sérült gyermekeknek a speciális ellátására.

Havi 76 ezret is kaphatnak gyerekenként

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nevelőszülők gyerekenként 15 ezer forintos díjazásban részesülhetnek, amihez hozzájön még a minimum 34 200 forintos havi nevelési díj, a 8 500 forintos ellátmány és a minimum 18 400 forintos havi családi pótlék. Sokan a nagyobb összeg reményében magatartás-, illetve pszichés zavarokkal, különféle fogyatékossággal élő gyerekeket fogadnak magukhoz, ami még nagyobb problémát ró az önkormányzatok, és az ott élők nyakába.

Többen bővítettek itt házat a nevelőszülői hálózat volt vezetője által kiállított jövedelemigazolásokra felvett hitelből. Ezek a nevelőszülők most azért kapaszkodnak a gyerekekbe, mert az ellátmányok nélkül nem tudnák törleszteni a hiteleiket.

A gondozott gyermek után járó nevelési díj, illetve az ellátmány felhasználását az adott nevelőszülői hálózat működési engedélyét kiadó államigazgatási hivatal jogosult ellenőrizni. A tárca álláspontja szerint az ellenőrzési rendszer nem teszi lehetővé, hogy a nevelőszülők a gondozott gyermekek sérelmére javítsák jövedelmi helyzetüket. Ennek ellenére a tárca célvizsgálatot rendelt el.

Címkék: