Csökkent az adóbírság mértéke az első alkalommal hibázóknak

Pénzcentrum2010. március 3. 09:32

Csupán az adóhiány ötödét kitevő adóbírságot kell fizetnie idén január elsejétől annak a minősített adózónak, akinél az APEH első alkalommal állapít meg adóhiányt - írja a Világgazdaság.

A főszabály szerint 50%-os adóbírsággal sújtott adóhiány esetében a minősített adózókra mindössze az adóhiány 20%-át kitevő bírságot szab ki az állami adóhivatal feltéve, ha az adózó első alkalommal hibázik vagy téved rossz útra - köszönhető az adózás rendjéről szóló törvény (art.) idén január 1-jei módosulásának.

A kedvezőbb bírság nem vonatkozik azokra az esetekre, amelyeknél a törvény 75%-os bírság kiszabását írja elő. Az adóhiány 75%-át kell bírságként megfizetni, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

Az art. rendelkezik a minősített adózók listájára kerülés és az onnan kikerülés szabályairól is. Eszerint a minősített adózó az lehet, aki az erről az oldalról letölthető kérelemmel jelentkezik az APEH-adatbázisba, és megfelel az alábbi három kritériumnak:

- legalább a kérelem előterjesztésének napját megelőző 3 éven át működött

- a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül az adóhatóság nem állapított meg a terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, nem állt vagy áll csőd-, illetve felszámolási eljárás alatt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fizetési könnyítés, adómérséklés iránti kérelmet nem terjesztett elő

A minősített adózók adatbázisából törlésre abban az esetben kerül sor, hogyha az adózó időközben a fenti feltételek valamelyikének nem felel meg. A minősített adózók adatbázisa ezen a linken keresztül érhető el.

Címkék: