Módosuló járulékfizetési szabályok az EU-ban

Pénzcentrum2010. február 24. 09:47

Nemcsak az EU más tagállamaiban munkát vállalókra, hanem minden uniós állampolgárra vonatkozik majd az új, közösségi munkavállalással kapcsolatos járulékfizetést, valamint a biztosítási rendszert és szociális előlátási jogosultságot szabályozó uniós rendelet - írja a Napi Gazdaság.

Májusban lép hatályba az uniós járulékfizetésről és szociális ellátásokról szóló rendelet. Az új szabályozás - továbblépve a korábbi rendelet munkaerő szabad áramlásának biztosítását elősegítő rendelkezéseken - az uniós állampolgárok szabad mozgását támogatja.

Az EGT-államokra egyelőre nem vonatkozik
Az új rendelkezés májustól csak a 27 EU-tagállamra vonatkozik, az Európai Gazdasági Térség (EGT) további négy államában (Norvégiában, Izlandon, Svájcban, és Liechtensteinben) továbbra is az eredeti rendelet marad hatályos egészen addig, amíg az EGT-országok nem veszik át a szabályozást.

A szabályozás alapjai nem változnak, a rendelet célja továbbra is az, hogy egy állampolgár csak egy helyen - a lakóhelyén - fizessen járulékokat. Ennek érdekében a májusban életbelépő rendelkezés részletesebben szabályozza a kiküldetések utáni járulékfizetési kötelezettségeket. Emellett nem engedi meg, hogy elkülönüljön a járulékfizetés akkor, ha egy állampolgár az egyik tagállamban vállal munkát, viszont vállalkozását más tagállamban vagy tagállamokban működteti - írja a lap, és hozzáteszi, a rendelet segítségével elejét lehet majd venni a tagállamok közti járulékfizetési kötelezettség optimalizálásoknak.

A jogosultsági oldalon a munkavállalóknak továbbra is körültekintőnek kell lenniük, hogy mennyi idő eltelte után lesznek jogosultak a különböző ellátásokra. Különösen a nyugdíjjogosultság területén van ez így, ahol néhány év helyett akár tíz év is lehet az egyes tagállamokban a nyugdíj jogosultsághoz szükséges aktív idő megszerzése. A rendelet továbbra sem oldja meg azt a problémát, hogy a különböző magánnyugdíjpénztárakban felgyülemlett jogosultsági időszakok nem adódnak össze.

Címkék: