Vagyonadó: az egyéni vállalkozók és az eva alanyok már most fizetnek

Pénzcentrum2010. február 23. 05:42

Ki fizet és mikor? Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó - köznapi nevén a vagyonadó - az Alkotmánybíróság határozatát követően már csak három vagyontárgy típust, a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli. Az adónem a döntés nyomán lényegesen szűkebb adózói kört érint, ám az őket terhelő adókötelezettségről továbbra sem szabad megfeledkezniük.

Először 2010. február 25-ig az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak keletkezik vagyonadó bevallási és befizetési kötelezettségük - hívja fel a figyelmet az állami adóhivatal.

A magánszemélyeknek SZJA bevallásukkal egyidejűleg, 2010. május 20-ig kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük.

A nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük.

Kivételt képeznek azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallásuk benyújtási határidejétől függetlenül 2010. május 31-ig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk.

A vagyonadó bevallására az alapbevallás benyújtására kötelezett adózók esetében kötegelt nyomtatványok (például 0953-1042, 0943-1042) szolgálnak, egyéb esetekben pedig a 1042-es nyomtatvány áll rendelkezésre.

A bevallás benyújtását az adózó akár elektronikus, akár postai úton megteheti, míg a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ez utóbbi esetben a nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz.

Az elektronikus adóbevallásról részletesebben a következő cikk második felében olvashatsz:Ez a legegyszerűbb módja az adóbevallásnak

Fontos, hogy a nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz.

Adómértékek és számlaszámok

A különböző típusú vagyontárgyakra a következő adómértékek érvényesek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Személygépkocsik adója

Vitorlás vízi járművek adója


Vitorlával nem rendelkező vízi járművek adója


Motoros légi járművek adója


Nem motoros légi járművek adója


A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig kell teljesíteni az alábbi számlaszámokra:


A magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is fizethetnek. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik fizetési kötelezettségüket.

Részletesebb és példákkal is illusztrált információkat a vagyonadóról az APEH 2010. évi 34. számú információs füzetében találhatsz.

Címkék: