Vallott az APEH! Szigorú ellenőrzésekre kell számítani idén is

Pénzcentrum2010. február 18. 11:32

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési hivatal mai sajtótájékoztatóján közzétette az idei évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. 2010 a prevenció éve lesz az adóellenőrzés területén - ígéri az APEH.

Az állami adóhatóság közzétette 2010-es irányelveit - erre az adózás rendjéről szóló törvény kötelezi az adóhivatalt, minden év február 20-ig. Az irányelvek közül az egyik legfontosabb pont, hogy az adóhatóság erősíti az ellenőrzések preventív jellegét. A hivatal igyekszik a törvénysértő cselekményekre minél gyorsabban reagálni, amivel csírájában próbálják elfojtani az adócsalásokat.

Az APEH legfőbb fegyvere az elmúlt évek informatikai fejlesztéseinek köszönhetően létrehozott kockázatelemzési rendszer, mely többlépcsős kiválasztást tesz lehetővé. A revizorok szaktudását pedig adatbányászati módszerekkel kidolgozott valószínűségi értékek, besorolások egészítik ki, ezzel is hatékonyabbá téve az ellenőrzések kiválasztási folyamatát.

Az ellenőrzési típusok közül kiemelt hangsúlyt kap a határokon átnyúló körbeszámlázások kiszűrése, továbbá a társadalombiztosítási bevételekkel kapcsolatos, és a feketegazdaság visszaszorítására irányuló vizsgálatok. Az APEH tájékoztatása szerint természetesen a vagyonosodási vizsgálatok sem szűnnek meg 2010-ben.

A 2009-es ellenőrzésekkel kapcsolatban az adóhivatal vezetői elmondták: eddig összesen 298 035 darab ellenőrzést fejeztek be, amelyeken összesen 443 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. A hiány több mint negyede az áfa-ellenőrzések során derült ki, ennek értéke összesen 123,4 milliárd forint.

Címkék: