900 milliós APEH-bírságot kapott az adócsaló cég

Pénzcentrum2010. február 16. 13:32

Kilencszáz millió forint megfizetésére kötelezte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal azt a vállalkozást, amely kockázatelemzés során került az adóhatóság látókörébe. Bár a társaság székhelyváltoztatással igyekezett megúszni a büntetést, az új telephelyen sem kerülhette el a végrehajtást.

A Magyarországon letelepedett külföldi állampolgárok által alapított társaság árbevétele, eszköz- és hitelállománya egyik évről a másikra milliárdokkal növekedett. Ez irányította a figyelmet a vállalkozásra.

A vizsgálat során a revizorok megállapították, hogy az adózó kapcsolt vállalkozásától mezőgazdasági szolgáltatás címén több százmillió forint értékben fogadott be olyan számlákat, amely mögött tényleges teljesítés nem volt. Kiderült, hogy a társaság olyan gépjárműveket szerepeltetett könyvelésében, amelyek soha nem kerültek használatukba és tulajdonukba. Ezen túlmenően a vállalkozás hiteles bizonylatok nélkül eredménye terhére nagy összegű kamatkiadást számolt el.

Megállapították azt is, hogy a társaság pénzén felújítottak és felépítettek egy 450 millió forint értékű ingatlan együttest, amelyet a tulajdonosok ugyan magáncélra használtak, de az építéssel kapcsolatos forgalmi adót visszaigényelték. A vállalkozás több, az érdekeltségi körébe tartozó cégnek végzett munkák számláit később elfogadható indok nélkül stornózta, ezzel magának indokolatlan veszteséget okozott.

Miután a társaság átvette az adóellenőrzésről készült jegyzőkönyvet, megpróbált kibújni az adóhatóság látóköréből, székhelyet változtatott. Azonban az új helyen is figyelemmel kísérte az APEH a társaságot és végrehajtási eljárást indított ellene.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A revízió a vállalkozásnál tapasztalt szabálytalanságok miatt a szankciókkal együtt 900 millió forint megfizetésére kötelezte a céget, valamint adócsalás és a számviteli törvény megsértése miatt büntető feljelentést tett - tájékoztatott az állami adóhivatal.

Címkék: