Haladékot kaptak az óvodák: nem kell felvenniük a hároméveseket

Pénzcentrum2010. február 9. 09:02

Idén szeptemberhez képest egy év haladékot kaptak az óvodák arra vonatkozóan, hogy minden hároméves gyereket fel kell venniük a körzetükből. De ha van elég hely, a 2,5 évesek is járhatnak már óvodába -írja a Népszabadság.

A költségvetési törvénnyel módosított "salátatörvényben" egy év haladékot kaptak az önkormányzatok, vagyis csak 2011-től lesz kötelezőminden óvodai ellátást igénylő, hároméves körzetes gyereket fogadni. Ugyanakkor ha maradt még hely az óvodában, a 2,5 éveseket is be lehet íratni.

Ennek oka a bölcsődei férőhely hiány: úgy 10-15 ezer hely hiányzik, a 10 ezer főnél kisebb településeken pedig nem is kötelező bölcsődét működtetni.

Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnöke szerint nem feltétlenül szolgálja a gyerek érdekeit, ha ilyen korán óvodába megy, hiszen ennyi idősen még egészen más ellátásra van szüksége, mint a 3 évnél idősebb, szobatiszta gyerekeknek.

Az idei nevelési évben 9 ezerrel bővült az óvodai férőhelyek száma, így most összesen 363 036 hely van. Az óvodáskorú gyermekek száma ennél több, összesen 388 156, ám nem minden gyereket szeretne a szülő már hároméves kortól óvodába adni, így az óvodák 90 százalékos kihasználtságúak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válság miatt adtak egy év haladékot az önkormányzatoknak a feltételek biztosítására, vagyis ha most még a fenntartó nem tud óvodai férőhelyet biztosítani, akkor a gyerek ellátását megoldhatja például családi napközi vagy házi gyermekfelügyelet keretében is. Jövő szeptembertől viszont az önkormányzatoknak hároméves kortól minden igénylő számára biztosítaniuk kell az óvodai férőhelyet.

Címkék: