Lezárult egy kiskapu - Véget ér az adóoptimalizálás?

Pénzcentrum2010. február 5. 10:32

Szigorodik a forrásadó-mentesség köre a tegnap aláírt új magyar-amerikai kettősadóztatás elkerüléséről szóló egyezmény életbelépésekor. Ez érzékenyen érintheti a hazánkban adóoptimalizáló amerikai cégeket - írja a Napi Gazdaság.

Ha az Országgyűlés is jóváhagyja, várhatóan 2011-ben lép hatályba az az új kettősadóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, amit tegnap írt alá Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az egyezmény az 1979-es két ország közötti - jelenleg is hatályos - megállapodást váltja fel.

2010.02.04 12:55
Új adózási egyezményt kötött Magyarország az Egyesült Államokkal

A tegnap aláírt megállapodás lezárja azt az előző egyezményben nyitva hagyott kiskaput, amely segítségével amerikai cégek kamat- és jogdíjjövedelmeik adóját csökkenthették törvényesen Magyarországra telepített tevékenységük révén. Az ilyen jellegű bevételek ugyanis hazánkban kedvezményesebben adóznak, mint az Egyesült Államokban, és az 1979-es egyezménynek köszönhetően az anyavállalatoknak fizetett osztalékok forrásadó-mentességet is élveztek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új egyezmény hatálybalépésével a forrásadó-mentesség köre fog jelentősen szigorodni, aminek köszönhetően sok amerikai vállalat nem lesz érdekelt magyarországi tevékenysége fenntartásában. A lap által közölt becslések szerint az ilyen vállalkozások száma százas nagyságrendű, a tőlük a költségvetésbe befolyó adóbevételek pedig nagyjából 10 milliárd forintot tehetnek ki.

Címkék:
oszkó péter,