Van nálunk is elégedetlenebb EU-ország!

MTI2010. február 2. 15:02

Az Európai Unió tagállamainak nagyobb részében viszonylag elégedettek személyes körülményeikkel, szociális helyzetükkel az emberek - derül ki egy kedden kiadott uniós szociálpolitikai felmérésből, amely szerint ebben a tekintetben Bulgária után Magyarországon legrosszabb a megítélés a 27 tagország között.

Az Eurobarométer legfrissebb közvélemény-kutatása során adott válaszok alapján mínusz 10 és plusz 10 közötti értékelést készítettek az emberek személyes helyzetéről, amelybe beletartozik az anyagi helyzet és foglalkoztatás, a közszolgáltatások és a szociális ellátás. Az uniós átlag plusz 3,2 pont lett. Az élen Hollandia és a skandináv országok állnak, közülük Dániában a nyolc pontot is elérte az elégedettség. A lista végén Bulgária áll mínusz 1,9 ponttal Magyarország (-0,8 pont) Görögország (-0,6) és Románia (-0,2) előtt.

Vladimír Spidla szociális ügyi biztos szerint az eredmények azt mutatják, hogy az uniónak még nagyobb gondot kell fordítania a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás előmozdítására, mert ez garantálja a jövőbeni szociális jólétet is.

Az Európai Bizottság gondozásában készült jelentés szerint szintén nagyon borúlátónak bizonyultak a magyarok a szegénység és az anyagi egyenlőtlenségek kezelésével országukban. Lettországban és Magyarországon az osztályzat a mínusz 5 pontot sem érte el, igaz, e kérdésben az uniós átlag is negatív, kereken mínusz 2 pont volt.

Külön statisztikákat készítettek a lakhatás költségeiről és a nemzetközi gazdasági válság szociális hatásáról. Előbbiből egyebek között az derül ki, hogy a lakosság most nagyobb arányban (uniós átlagban 4 százalékban) többet költ lakásfenntartásra, illetve törlesztésre, mint tíz évvel ezelőtt. A válsággal kapcsolatban a jelentés azt állapította meg, hogy korai még teljes mérleget vonni, de az látható, hogy a tagországok szociális kiadásainak alakítása hozzájárult a krízis miatt nehéz helyzetbe kerültek támogatásához.

Címkék: