APEH: változó áfa-visszaigénylési szabályok

Pénzcentrum2010. február 2. 16:02

2010. január 1-jétől kizárólag elektronikusan nyújtható be a Magyarországon letelepedett áfa-alany más tagállamban eszközölt termékbeszerzését, szolgáltatás igénybevételét terhelő hozzáadottérték-adó visszatérítési kérelem.

Magyarországon letelepedett áfa-alany amennyiben más tagállamban úgy szerez be terméket, vagy vesz igénybe szolgáltatást, hogy a termék/szolgáltatás árában a másik tagállambeli értékesítő/nyújtó a saját tagállamában alkalmazandó hozzáadottérték-adót jogszerűen hárított át, akkor ezt az adót az érintett tagállam hozzáadottérték-adó szabályainak megfelelően jogosult visszakérni az érintett tagállam adóhatóságától.

2010. január 1-jétől azonban a Magyarországon letelepedett áfa-alany ezt az adó-visszatéríttetési kérelmet már nem közvetlenül az érintett tagállam adóhatóságához nyújtja be, hanem az adó visszatéríttetését a következőképpen kezdeményezheti:

A belföldön letelepedett adóalanyok a 10ELEKAFA elnevezésű nyomtatványon kezdeményezhetik az áfa-visszatéríttetést az Európai Közösség bármelyik tagállamából.

A nyomtatvány, a kitöltést segítő ellenőrző programmal, angol és magyar nyelvű kitöltési útmutatóval együtt letölthető az APEH honlapjáról. A nyomtatvány kizárólag elektronikusan nyújtható be a www.magyarorszag.hu portálon keresztül.

A nyomtatványt a kérelmezőn kívül képviselője is benyújthatja. A képviselő az adózás rendjéről szóló törvény 7. § -ban meghatározott személy lehet. A képviselő abban az esetben jogosult a kérelmező nevében a 10ELEKAFA nevű nyomtatvány elektronikus benyújtására, ha a kérelmező meghatalmazást ad a T180-asBejelentés és adóhatósági regisztrációs adatlap az adóügyek elektronikus intézéséhez nevű nyomtatványon. A T180-as adatlap megfelelő oldalain a Bejelentések/Beadványok rovatban kell jelölni az "ELEKAFA" kódkockát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az APEH felhívja a figyelmet, hogy áfa-visszatéríttetési kérelem 2010. január 1-jétől kizárólag elektronikusan nyújtható be a 2009. tárgyévi számlák vonatkozásában is. Az áfa-visszatéríttetést a letelepedés tagállamának adóhatóságánál, tehát a magyar állami adóhatóságnál kell elektronikusan kezdeményezniük a belföldön letelepedett adóalanyoknak.

A belföldön letelepedett adóalanyok 2010. január 1-jét követően benyújtott papírlapú kérelmeit az Európai Közösség tagállamainak adóhatóságai automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

Címkék: