Tízmilliárdokkal elszámolták a nyugdíjpénztári visszalépők pénzét

Pénzcentrum2010. február 1. 09:32

A Pénzügyminisztérium (PM) szakértői óvatos tervezéssel magyarázzák a nyugdíjpénztári átlépők járulékaiból várható bevételek tízmilliárdos alulbecslését - írja a Napi.

2009. december végéig 26,3 milliárd forintnyi extra bevétele származott a költségvetésnek abból, hogy számos magán-nyugdíjpénztári tag az állami rendszerbe való visszalépés mellett döntött. Ennek megfelelően az eddig a pénztárba fizetett járulékukat a kasszák a költségvetésbe utalták.

Nemcsak a 2009-es költségvetési, de az idei hiányra is jótékony hatással lesznek a visszalépő pénztártagok befizetései, ugyanis az átlépők járulékainak zömét az I. negyedévben kapja meg a költségvetés (a bevétel meghaladhatja az 50 milliárd forintot is).

A PM hivatalosan az I. negyedévben még 30 milliárd forint pluszbevétellel számol az átlépők járulékából - ám mivel ez az összeg gyakorlatilag már be is folyt -, így a pénztártagok vándorlásának köszönhetően minden valószínűség szerint további 15-20 milliárd forinttal javulhat az idei egyenleg.

A 2010-es költségvetés nem számolt bevétellel ebből a forrásból, szűken csak az idei folyamatokat nézve ez egy olyan mértékű talált pénz, amely teljes mértékben ellensúlyozhatja az Alkotmánybíróság által elkaszált vagyonadó-bevételeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingatlanok adóztatásából 2010-re 49 milliárd forinttal számoltak - vagyis az AB ítéletét akár teljes mértékben megfinanszírozzák a visszalépők. Ez a fejtegetés csak rövid távon igaz, mivel a pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők a most visszahozott járulékaikért cserébe - még ebben az évtizedben - nyugdíjat remélnek, tehát hosszú távon nőnek a nyugdíjalap kiadásai.

Címkék: