A munkahelyi stressztől szenved minden harmadik ember

Pénzcentrum2010. február 1. 08:17

A munkahelyi stressz a válság miatt egyre több cég munkatársát fenyegeti. A túlmunkázó és a munkamániás embereket korábban betegnek tartották, ma viszont sok cégnél ez a viselkedés az elvárás - írja a mai Népszabadság.

Endrei-Kiss Judit egészségfejlesztő pszichológus tapasztalatai szerint a harmincas éveik végén, a negyvenes éveik elején jelentkeznek az állandó leterheltség következtében kialakuló stressz tünetei. Ráadásul azokra, akik megházasodtak, gyereket vállaltak, ebben a korban már kettős nyomás nehezül, hiszen otthon is helyt kell állniuk.

A pszichológus úgy véli: a munkahelyi stressz már a válság előtt is komoly népegészségügyi problémát jelentett, de a munkahelyek bizonytalanabbá válásával még súlyosabbá vált a helyzet.

Új jelenség, részben a válság okozta bizonytalanság miatt, hogy az emberek akkor is bemennek a munkahelyükre, ha betegek - mondta a Népszabadságnak Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója. Ezzel nemhogy nem használnak a cégnek, de még kárt is okoznak: mivel nem érzik jól magukat, figyelmetlenek, rosszul dolgoznak és megfertőzik a kollégáikat.

Címkék: