Akár havi 30 ezret is bezsebelhetnek a szakiskolai hallgatók

Pénzcentrum2010. január 21. 09:47

Új ösztöndíjrendszert indít útjára a Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén februártól. A havi 10-30 ezer forintos szakiskolai ösztöndíjtól a hiányszakmák képezési létszámának rövid időn belüli bővülését várják a minisztériumban.

Első alkalommal a 2009/2010-es iskolai év tavaszi félévétől, vagyis idén februártól kerülnek kifizetésre a szakiskolai ösztöndíjak. A következő félévben még minden, hiányszakmát tanuló diák általánosan havi 10 ezer forint ösztöndíjban részesül, amennyiben tanulmányi átlaga meghaladta a 2,5-ös szintet. Későbbi tanévekben ez az összeg a tanulmányi átlag függvényében a jó tanulók számára jelentősen megemelkedhet.

Az ösztöndíj mértéke ugyanis: 2,51-3-as átlag között 10 ezer forint, 3,1-3,5-es átlagnál 15 ezer, 3,6-4-es átlag között 20 ezer, 4,1-4,5-ös átlag között 25 ezer, 4,6-5 átlag közötti tanulmányi eredmény esetén havi 30 ezer forint lesz. Azok a tanulók pedig, akiknek a tanulmányi átlaguk nem éri el a 2,5-ös átlagot, külön foglalkozásokban részesülnek, a különmunkáért pedig a tanáraik felzárkóztatási pótlékot fognak kapni - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Azt, hogy melyik szakmák minősülnek hiányszakmának, és ezzel együtt mely szakmák tanulói részesülnek az állami apanázsban, minden év január 15-éig határozzák meg a regionális fejlesztési és képzési bizottságok. Jelenleg Országosan 11 szakmacsoportból 24 szakképesítés tartozik az ösztöndíjra jogosító, a gazdaság által igényelt szakképesítések közé. Ebben az évben az ország valamennyi régiójában hiányszakmának minősül a kőműves, a gépi forgácsoló, a hegesztő és az ács-állványozó szakma.

Az ösztöndíjrendszer bevezetésére a Munkaerőpiaci Alapból különített el összesen 2,1 milliárd forint nagyságú forrást az SZMM. Az iskolák - a hallgatói ösztöndíj mellett - a lebonyolítási költségekre 2%-os lebonyolítási költséget is kapnak. A minisztérium várakozásai szerint a szakiskolai ösztöndíjnak köszönhetően rövid időn belül mintegy 10%-kal fog növekedni a szakiskolai hallgatók száma, hosszabb távon pedig még nagyobb növekedésre számítanak a szakemberek.

Címkék: