Sztrájkba léphetnek a mozdonyvezetők is

Pénzcentrum2010. január 13. 08:47

A BKV dolgozói után a mozdonyvezetők is munkabeszüntetésbe kezdhetnek, ha nem sikerül megállapodni a szakszervezetüknek a munkáltatójukkal az új kollektív szerződésről, az idei béremelés mértékéről és egyéb, a munkavállalók egzisztenciáját érintő kérdésekről.

Január végén lejár a mozdonyvezetők munkáltatójukkal, a MÁV Trakció Zrt-vel kötött kollektív szerződése. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének vezetője, Borsik János szerint a szerződés megújítása lesz az egyik legegyszerűbb tétel a hónapban még a felek előtt álló tárgyalások során - írja mai számában a Napi Gazdaság.

Komolyabb kihívásnak ígérkeznek a béremelési egyeztetések a vállalattal. A MÁV Trakció mindeddig nem tett a szakszervezet számára elfogadható javaslatot. Erre a munkavállalókat képviselő szervezet január 15-ig adott időt a cégnek. Eközben már megindult a szakszervezeti tagok körében az aláírásgyűjtés, hogy meg legyen a vezetőség számára a sztrájk előkészítéséhez szükséges felhatalmazás.

A béremelési tárgyalásokon kívül a feleknek még megegyezésre kell jutni a munkáltató által módosítani kívánt 4%-os alapbér-kiegészítés kifizetési kritériumairól, és az idei cafeteria kifizetésekről is.

A megállapodás várhatóan nehezen fog menni, mivel a szakszervezet nem fogad el semmilyen olyan elképzelést, ami a munkavállalókat hátrányosan érintené. Ez azonban a személyi jövedelemadó törvény változásának köszönhetően nagyjából 25%-os kiadásnövekedést jelentene a MÁV Trakció cafeteria költségvetésében.

Címkék:
mozdonyvezetők szakszervezete,