Minden, amit a vagyonadóról és a kalkulátorról tudni akarsz

Pénzcentrum2010. január 12. 05:40

Vizsgálatot indított az APEH vagyonadó-kalkulátorával kapcsolatban Dr. Jóri András adatvédelmi biztos. A hosszú késéssel megjelent kalkulátor közvetlenül a startja után általános meglepetést okozott azzal, hogy gyakorlatilag bármely technikailag lehetséges - és nem feltétlenül létező - adószámmal lekérhetővé tette az APEH-becsléseket. Azonban korántsem ez az egyetlen érdekesség a számológép eddigi pár hónapos történetében.

A vagyonadó-kalkulátor kálváriája még tavaly decemberben elkezdődött, amikor az adóhivatalnak a második (december 15.) és a harmadik (december 21.) maga által a kalkulátor elindítására szabott határidőt sem sikerült tartania.

Kapcsolódó hír a második csúszásról: Késik az APEH! Mi lesz a vagyonadóval?

Kapcsolódó hír a harmadik csúszásról: Tovább csúszik az APEH! Rejtély, mennyi adót kell fizetned

A negyedik határidőt az adóhivatal már idén január 1-4. közé tűzte ki maga elé, azonban a kalkulátor startja pénzügyminisztériumi tesztelésére hivatkozva ekkor is elmaradt. Ez is maradt a legvégső APEH-határidő a kalkulátorral kapcsolatban, ugyanis újabb időpontot már nem tűztek ki az állami adóhatóságnál. Csupán annyit közöltek, hogy az adózóknak lesz elegendő idejük használni a számológépet a bevallási határidők előtt.

Kapcsolódó hír a negyedik határidő elmulasztásáról: Vagyonadó: negyedszerre sem tartotta a határidőt az APEH

Január 5-én az Index olvasói jelezték, hogy véletlenül egy rövid ideig mégis kikerült a számológép az adóhivatal honlapjára, amiről részletesebben ebben a cikkünkben tudósítottunk: Vagyonadó-kalkulátor: újra bakizott az APEH

Január 8-án - múlthét pénteken - délután végre megjelent az online számológép. A várva-várt kalkulátorról gyorsan kiderült, hogy nem valós adóazonosító számmal is elérhetővé váltak az APEH-becslései. Erről, a kalkulátor jelentőségéről, funkcióiról a következő cikkben számolt be lapunk: Meglepően sokat tud az APEH! - Kipróbáltuk a vagyonadó kalkulátort

Az pedig, hogy miért is van szükség a vagyonadó-kalkulátorra, és melyek a vagyonadó törvény ingatlanadóztatáshoz kapcsolódó részletszabályai, kiderül a következő cikkből: Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A frissen megjelent számológép adatvédelmi aggályai miatt az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított. Dr. Jóri András sajtófelelőse lapunknak elmondta, hogy az adatvédelmi biztos már megkapta a feltett kérdéseire az APEH válaszát, a jogászok jelenleg ezeket a válaszokat vizsgálják, és az ombudsman még a héten közzé teszi állásfoglalását a témában.

Eközben a Magyar Nemzet szombati számában felröppent a hír, hogy a Pénzügyminisztérium december óta szándékosan tartotta vissza a kalkulátort. Erről részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Vagyonadó - Marad vagy eltörlik? A Pénzcentrum az üggyel kapcsolatban megkereste a PM-et. A minisztérium a következő választ adta a kalkulátor januári startját firtató kérdésünkre: "a vagyonadó-kalkulátor elkészítéséhez szükséges szakértői munka, a rendszer tesztelése és auditálása miatt indult a kalkulátor a múlt pénteken."

Dióhéjban eddig ennyi a vagyonadó története. Azoknak, akik abban bíznak, hogy az Alkotmánybíróság esetleges jóváhagyása után, a hivatalba lépő új kormány még a magánszemélyek bevallási és adófizetési határideje (május 20.) előtt megsemmisíti a vagyonadó törvényt, a következő cikket tudjuk ajánlani: László Csaba: nem lesz idő a vagyonadó eltörlésére.

Azok pedig, akik azt szeretnék, hogy a kalkulátor használatával biztosítva legyenek egy APEH-ellenőrzés esetére, mindenképpen kattintsanak a következő linkre: Csak az elmentett adatok védenek a vagyonadó-kalkulátor használatakor.

Végül azok, akiket nem érdekel a vagyonadózás, egészen nyugodtan klikkeljenek más érdekes hírekért aPénzcentrum főoldalára.

Címkék: