Az építőcégek is fizetni fognak vagyonadót

Pénzcentrum2010. január 12. 09:17

A használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásaik után az építőipari cégeknek is be kell vallaniuk és be kell fizetniük az ingatlanadót május 20-ig, függetlenül attól, hogy az értékük eléri a 30 millió forintot vagy sem.

Az értékesítési céllal épült lakásokra is meg kell fizetni az adót, sőt, az építőcégeknek a 30 millió forintnál kevesebbet érő lakások után is perkálniuk kell, mivel életvitelszerűen nem lakják azokat - tudta meg lapunk. Budapesten 3-4 ezer beköltözhető vagy legalább használatbavételi engedéllyel már rendelkező lakás van, az új lakások piacát ugyanis a válság miatt erős pangás jellemzi - írta a Népszabadság.

A vagyonadó miatt az ingatlanosok nem tudnak meghiúsult ügyletről, pontosabban olyan esetről, miszerint a vevő és az eladó számára eltérő előnyökkel járó üzletkötési időpont vita tárgya lett volna, vagy akárcsak szempont az üzletkötésnél. Pedig az adót annak kell megfizetnie, aki január elsején a lakás tulajdonosa volt, ami az eladó számára a decemberi adásvételt, a vevő számára meg - a január elsejétől érvényes kedvezőbb illetékszabályok miatt - legkorábban a január 2-i tulajdonoscserét motiválta.

Címkék: