Legális szeszfőzde álcázta a pancsolt szeszt

Pénzcentrum2010. január 7. 10:32

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai egy kaposvári családnál tartott ellenőrzés során a ház alatt lévő pincében és a garázsban összesen 800 liter tisztaszeszt és 2.900 liter fogyasztható töménységűre felhígított, olyan szeszt találtak, mely már csak ízesítésre, azaz az aroma hozzákeverésére várt.

Emellett több eszközt, berendezést is találtak - desztilláló, különféle italaromák, színezékek, keverőeszközök -, melyekből gyanítható, hogy a tetten ért helybéli férfi hosszabb ideje volt berendezkedve italok pancsolására.

A pénzügyőrök a közel 12 millió forint értékű alkoholtermékeket lefoglalták, és jövedéki orgazdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a tetten ért férfi ellen eljárást indítottak. Ezért a bűncselekményért akár három éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügy érdekessége, hogy az elfogott férfi legálisan üzemeltet egy szeszfőzdét. A büntetőeljárás mellett az elkövető ellen jövedéki eljárás is indult, melynek során akár tíz millió forintos jövedéki bírságot is kiszabhat a vámhatóság. A vámhatóságnak tisztáznia kell, hogy az illegális szeszből kik vásároltak, és abból kerülhetett-e a szeszfőzdébe. Ez alapján a legális pálinkafőzde további sorsa is tisztázásra vár.

Címkék: