Az éves keret 345 %-a ment el egyösszegű méltányossági nyugdíjkifizetésekre

Pénzcentrum2010. január 5. 13:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától novemberéig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 50,2 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 1,67 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 89-94% közötti sávban mozog. A munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék (84,53%-kal), a központi költségvetési hozzájárulások (87,30%-kal) és a vagyongazdálkodás bevételei (87,21%-kal) némileg alulteljesítettek, ugyanakkor a működési célú bevételek november végén már 43,55%-kal felülmúlták az éves előirányzatot.

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 74,92%-át, a fennmaradó rész zömét (20,27%-át) a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

A nyugdíjbiztosítási alap bevételei és kiadásai (2009. január - november)

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 167 bázisponttal magasabb (87,83%-os) az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 50,2 milliárd forintos negatív egyenlegét. Ennek ellenére novemberben sem történt átcsoportosítás az egyes költségvetési tételek között, a hiányt költségvetésen kívüli tételekből fedezték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyösszegű méltányossági kifizetésekre közel három és félszer annyi ment el, mint amennyivel a költségvetés elkészítésekor kalkuláltak, a rehabilitációs járadékra kifizetett pénzek november végére megközelítették az éves keret másfélszeresét.

Prémium nyugdíj helyett nyugdíjprémiummal kábítják a népet

Címkék:
nyugdij, nyugdíjprémium, nyugdíjkifizetések,