A fusizás mentheti meg a gazdaságot?

Világgazdaság2009. december 29. 09:47

A fejlett országok közül azok úszták meg viszonylag csekély GDP-visszaeséssel a gazdasági válságot, amelyekben kiugróan magas vagy ellenkezőleg, az átlagnál jóval alacsonyabb az árnyékgazdaság súlya - erre a következtetésre jutott a Deutsche Bank Research egyik elemzője.

Sebastian Kubsch tucatnyi nyugat- és dél-európai állam gazdasági teljesítményét vizsgálta, és úgy találta, hogy az illegális munkavégzés gyakorisága alapján "középutasnak" számító államok - így például Németország vagy Írország - nagyon súlyos, 5-7 százalékos GDP-visszaesést szenvedtek el az idén. Ezekben az országokban becslések szerint a hazai össztermék 13-15 százaléka származik adózatlan tevékenységből - írta a Világgazdaság.

Ezzel szemben az államcsőd szélén táncoló Görögország - ahol a korrupció és az adóeltitkolás európai viszonylatban rendkívül elterjedt - gazdasága alig egy százalékkal zsugorodott 2009-ben. Ezt az elemző azzal magyarázza, hogy a gazdaság körülbelül negyedét kitevő informális szektor jelentős stabilizáló tényezőként jelenik meg, hiszen a feketén keresett jövedelmek szinte kizárólag a fogyasztást szolgálják, nem pedig befektetési, felhalmozási célokat. Másfelől azok a nyugat-európai államok (Ausztria, Hollandia) is kevésbé szenvedtek az átlagnál, amelyekben tíz százalék alatti az árnyékgazdaság részaránya.

Címkék: