Így fukarkodik a Saturn: karácsonyi körkép 3

Pénzcentrum2009. december 17. 05:33

A Pénzcentrum karácsonyi bolt-körképében feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Harmadik alkalommal a Mammutban található Saturnt néztük meg magunknak.

Helyszín: Mammut Budapest, Széna tér
Üzlet: Saturn
Időpont: 2009. december 14, 16.40

Hétfő délután messze nem volt teltház a Mammutban található Saturn üzletben, mégis olyan érzésünk volt, mintha alig férnénk el. Az ok viszonylag hamar egyértelművé vált: az átlagosnál csak kicsivel több vásárló is már komolyan akadályozza egymást, a polcok közötti szűk folyosók miatt szinte alig várja az ember, hogy fizessen, és maga mögött hagyja a labirintust.

Azt a labirintust, ami a televíziók környékén mutatkozik meg leginkább. Hiába van ugyanis hatalmas választék a plazma, LCD, és LED televíziókból, ha jelentős részük szinte elrejtve, cikcakkban felállított falak mögött található. Ráadásul amikor ott jártunk, bő tucatnyi vevő nézegette a kiállított készülékeket, miközben négy eladó is kedélyesen beszélgetett a sarokban -egymással. Hosszú percekig kellett tétován álldogálnia a vevőknek, míg figyelemre méltatták őket.

 


A digitális fényképezőgépek és kamerák -melyekből szintén óriási a választék- polcánál szintén nagy volt az érdeklődés, úgy tűnt, itt az eladók is jobban pörögnek. Érdekes, hogy digitális képkeretekből szintén bőséges a kínálat, sokan választják ezt amolyan "jobb híján" megoldásként. Ha ilyen ajándékban gondolkozunk, figyeljünk az egyszerű kezelhetőségre, a belső memória nagyságára, az energiafelhasználásra, és arra, hogy lehetőleg minél többféle képformátumot kezeljen. Manapság már kaphatóak különböző pluszfunkciókkal -például rádióval, ébresztőórával, hőmérővel- felszerelt modellek is.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábbi tesztjeink:
Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép
Elvesztek a vásárlók az Electro Worldben: karácsonyi körkép 2


Ahogy eddigi áruháztesztjeinkben is tapasztaltuk, nem igazán érdeklődnek a vásárlók az úgynevezett fehéráruk iránt. A Saturnban is hasonló volt a helyzet: hiába foglalnak el hatalmas helyet a hűtőszekrények, tűzhelyek, mosó-és mosogatógépek, csak 1-2 vásárló nézelődik a sorok között. Pedig a Saturn kimondottan erős ebben a felhozatalban is, ízlésesen elrendezett stúdiókat is találunk az áruházban.

Azt tapasztaltuk, hogy leginkább a kisebb értékű termékeket keresték a vevők. A DVD-soroknál kimondottan sokan válogattak, a nézelődők jelentős része vásárolt is. A sorok végén található vevőszolgálati pult viccesen emelkedik az ember fölé, mintha egy hajó parancsnoki hídjáról kellene segítséget kérnünk. A választékra azonban nem lehet panasz, sorozatok, rajzfilmek, koncert DVD-k mellett az ezer forint alatti filmek is bőséges mennyiségben kaphatók, viszonylag egyszerűen fellelhetők.

A szórakoztatóelektronikai cikkeknél viszont meglehetős kuszaságot találtunk: MP3 lejátszók ömlesztve, erősítők, klasszikus lemezjátszók kaotikus sorrendben, mintha egy raktáráruházban, és nem egy budai plázában járnánk. Úgy tűnik, hogy a Saturnban is hallottak arról a trendről, mely szerint egyre népszerűbbek a bakelitlemezek és lemezjátszók: Nyugat-Európában és Amerikában is sokan vesznek ismét ilyen lemezeket, mivel jobban szól, mint a CD, és aki odafigyel a hangzásra, e mellett dönt. A CD-k, DVD-k mellett egyre több áruházban találkozhatunk bakelitlemezekkel, ezek azonban meglehetős felárral kaphatóak ilyen helyeken. Érdemes körülnézni a kisebb lemezboltokban, illetve az interneten: akár 30 százalékkal olcsóbban is vehetünk bakelitlemezeket, még a legújabb kiadványokat is.

Címkék:
karacsony,