Érdemes odafigyelni a december 21-i határidőre

Pénzcentrum2009. december 16. 10:32

A decemberi, likviditásban kissé szűk időszakban sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről. Amennyiben mégis, úgy az adóhatóság szigorúan büntet: egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet.

Az év vége közeledtével a társaságoknak ismételten érdemes odafigyelniük adófeltöltési kötelezettségükre, amely alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető társaságra - társasági és iparűzési adó, valamint a különadó tekintetében -, illetve az EVA hatálya alá eső vállalkozásra vonatkozik. Ezen belül az adófeltöltés azokra a cégekre ró kötelezettséget, amelyek a megelőző évben, tehát jelen esetben 2008-ban 50 millió forintot meghaladó forgalmat értek el. S bár a feltöltési kötelezettség határideje december 20-a, mivel ez most vasárnapra esik, a fenti cégeknek ezúttal december 21-ig kell eleget tenniük kötelezettségüknek.

Maga az adófeltöltés elmulasztása is bírságot von maga után, azonban kapkodni sem érdemes: amennyiben a feltöltésnél rosszul becsüljük meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki - figyelmeztet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója. A bírság elkerülhető, ha időben észleljük a problémát, és önellenőrzést hajtunk végre, azonban sokkal egyszerűbb lenne az adózók helyzete, ha egyszerűsödne a rendszer - teszi hozzá a szakember.

Az elmúlt években több szakmai szervezet tett már javaslatot a rendszer átalakítására, mivel az jelenlegi formájában nagy adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, illetve az adóbeszedés transzparenciájának sem tesz jót. Emellett a decemberi időszak kifejezetten készpénzhiányosnak tekinthető a társaságok életében, amit a további likviditás-elvonás csak súlyosbíthat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lényegesen egyszerűbb lenne, ha az adókötelezettséget a tényadatok birtokában állapítanák meg, azonban ez a jelenlegi, szűkre szabott költségvetési keretek között igencsak nehéz lenne, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható az adófeltöltésből származó bevétel megvalósulása a tervezett 3,9 százalékos hiánycél eléréséhez - mutat rá Kalocsai Zsolt.

Címkék: