Eldördült a startpisztoly - Indul az eva bejelentkezés

Pénzcentrum2009. december 1. 07:02

Mától, közel három héten át, egészen december 21-ig jelentkezhetnek be a vállalkozások a 2010-től kezdődő adóévre az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá.

Az eva törvény értelmében eredetileg december 20-a az eva bejelentkezési határideje, azonban idén az év utolsó hónapjának 20. napja vasárnapra esik, így a vállalkozásoknak még 21-én is lesz lehetőségük az APEH-nak jelezni, hogy jövőre az eva szabályok szerint kívánnak adózni.

A törvény az éves szinten bruttó 25 millió forintos árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és cégek számára kínál adózási alternatívát. A 25 millió forintos feltételnek folyamatos tevékenységvégzés mellett a 2009-et megelőző két adóévben kell megfelelni a vállalkozásoknak. 2010-től - az idei 25% után - már az adó alapjául szolgáló módosított árbevétel 30%-át kell az evázó vállalkozásoknak adóként megfizetniük.

Az átjelentkezést az APEH regionális igazgatóságán külön erre a célra rendszeresített nyomtatványon tehetik meg az adózók. A nyomtatványok kereskedelmi forgalomban már kaphatók, illetve letölthetők az APEH honlapjáról. Egyéni vállalkozók a 09T103-as nyomtatvány kitöltésével, társas vállalkozások pedig a 09T203-as adatbejelentő kitöltésével jelentkezhetnek be az eva törvény hatálya alá.

Ugyanezen nyomtatványok alkalmasak, és szintén a december 21-i határidő érvényes az eva hatálya alóli kijelentkezésre is, az esetlegesen tévesen benyújtott bejelentkezési adatlap pedig írásban visszavonható a fenti határidőig. A már evázó vállalkozásoknak az eva körben maradásért nem kell semmilyen erőfeszítést tenniük.

Címkék: