Így üzletelj felfüggesztett adószámú céggel!

Pénzcentrum2009. november 6. 09:02

Továbbra is működhet az a cég, amelynek adószámát felfüggesztette az adóhatóság, de megszűnik az áfa-levonási joga és adót sem igényelhet vissza. Még akkor sem vonhatja le visszamenőleg a felfüggesztés alatt befizetett áfát, ha visszakapja az adószámát - írja a Napi.

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal a cégekkel, amelyek számlát fogadtak be ilyen társaságoktól, valamint hogyan tekint a hatóság a velük folytatott ügyletekre. Fiktív ügyletek esetében a számlát befogadó cég amellett, hogy nem jogosult a levonható áfára, még bírságra is számíthat. Aki jóhiszeműen jár el a felfüggesztett adószámú cégekkel szemben, azt az ügylettel kapcsolatban semmilyen hátrány nem érheti.

Az APEH állásfoglalása szerint az adószám felfüggesztése ellenére a cég kötelezettségei még megmaradnak, vagyis az továbbra is működik. A tőle befogadott számla szabályos, annak áfáját le is lehet vonni.

Fontos a kellő körültekintés és az üzleti partnerek ellenőrzése, a jóhiszeműség utólagos igazolása esetén jól jöhet egy szerződés mellékletét képező friss cégkivonat, vagy adóhatósági igazolás.

Címkék: