Csúnyán nézett a boltos! Jelentem az APEH felé

Pénzcentrum2009. november 2. 09:17

14,9 ezer közérdekű bejelentés érkezett az APEH regionális igazgatóságaihoz az idei év első kilenc hónapjában, 2,4 ezer ügy pedig a központi hivatalnál landolt. Ezek száma néhány éve pár ezer volt, de tavaly már 23 ezer bejelentés érkezett - írja a Napi.

A tapasztalatok szerint jórészt magánszemélyek jelentenek, cégek körében ritka ez a gyakorlat. Leginkább a nyugta és a számla elmulasztásával kapcsolatosak az információk, de élen járnak a szépészeti és szakipari szolgáltatást nyújtó vállalkozók is.

Hamar kihúzzák a gyufát a vásárlóknál a vegyesboltot és az italárusító helyeket üzemeltető kereskedők is, a lakossági düh hamar APEH-bejelentéshez vezet. Nő a munkáltatással kapcsolatos szabálytalanságok jelzése is, főként az őrző-védő cégekkel kapcsolatban, de gyarapszik a szabálytalanul gazdálkodó társasházak száma is.

Az APEH előzetes vizsgálat alá vonja a bejelentéseket, összeveti az adatokat a nyilvántartásokkal és kockázatelemzést végez. Ha ezek alapján valószínűsíthető az adóeltitkolás, akkor azonnal hatósági vizsgálatot indítanak.

A beérkezett bejelentések 70 %-a nem tartalmaz érdemi információt, ezért nem tud vele mit kezdeni az adóhatóság, a bejelentések mindössze 30 %-a bizonyul megalapozottnak.

Címkék: