Megrendült a bizalom - Elvesznek a tehetségek

Pénzcentrum2009. október 29. 11:02

Számos, egykor nagyhatalmú munkáltató képtelen lesz a legragyogóbb tehetségek megszerzésére a következő évtized folyamán - írja legújabb tanulmányában a PricewaterhouseCoopers.

Napjainkban számos munkáltató és munkavállaló között rendült meg a bizalmi viszony a bérek és előléptetések befagyasztása, a toborzás visszaszorítása, az oktatási költségkeret megcsonkítása, a nyugdíjprogramokat érintő változások és a mindezt "eladni" próbáló gyenge vállalati kommunikáció miatt. Ezzel szemben akadnak olyan cégek is, akik a kevesebből többet kihozva, a bizonytalan foglalkoztatási környezet ellenére is fejlesztik munkavállalóikat.

A két eltérő stratégia próbája a felfutás időszaka lesz, amikor a gazdasági válság alatt hozott HR döntések elkezdik éreztetni hosszú távú hatásukat és megmutatkoznak a jó képességű munkavállalókért folytatott harc nyertesei és vesztesei.

"Azokból lesznek győztesek, akik mindvégig hajlandók voltak anyagi áldozatokra munkavállalóik érdekében és új lehetőségeket kínáltak dolgozóik számára. Némelyik angol szupermarket-lánc esete remek példa arra, hogy megéri merész személyzeti döntéseket hozni, hiszen így sikerült különböző ágazatokból, minden szintről átcsábítaniuk a legjobban teljesítő kollégákat, ezáltal gondoskodni tudtak a vezetői utánpótlásról"
- mondta Michael Rendell, a PricewaterhouseCoopers Humán Erőforrás Szolgáltatások részlegének globális vezetője.

A PwC jelentése 2020-ból tekint vissza: elmeséli, miként vészelte át három fiktív szervezet a jelenlegi válságot, kifejezetten humán stratégiáikra koncentrálva. Mindhárom helyzetelemzés ugyanarra a következtetésre jut: mialatt elkezdődik a globális gazdaság stabilizálódása, a vállalatoknak meg kell vizsgálniuk, hogy HR terveik - amelyek felölelik a dolgozók toborzási, javadalmazási, megtartási, ösztönzési, oktatási és nyugdíjazási módjait -, vajon megfelelnek-e a jövőre nézve is.

Címkék: