Ismét változnak az áfaszabályok - A képviselők rábólintottak

Pénzcentrum2009. október 27. 10:32

Elfogadta az Országgyűlés az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvényt és az áfaszabályokhoz kapcsolódóan más törvényeket is módosító javaslatot. A 2010 év elején hatályba lépő rendelkezések a változó európai uniós szabályoknak megfelelően módosítják a hazai áfaszabályozást is.

A tegnapi napon 208 "igen" és 150 "nem" szavazattal az országgyűlési képviselők elfogadták az áfatörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvénymódosítás értelmében 2010. január elsejétől az uniós változásokat követve egy sor áfával kapcsolatos szabályozás változik Magyarországon is.

A legjelentősebb változás a szabályozásban a teljesítés helyének újradefiniálása, és pontosabb meghatározása. A jelenlegi főszabály értelmében a teljesítés helyét a szolgáltatás nyújtó gazdasági célú letelepedési helye szerint kell meghatározni. Jövőre a teljesítés helye tekintetében különbséget kell tenni az adóalanyoknak és a nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatások között.

Amennyiben adóalany veszi igénybe a szolgáltatást, úgy a teljesítés helye - főszabály szerint - a szolgáltatás igénybevevőjének letelepedési országa lesz Közösségen belüli értékesítés esetén. A nem adóalanyok (pl. magánszemélyek) részére nyújtott szolgáltatások esetében továbbra is a szolgáltatást nyújtó gazdasági céllal történő letelepedési helye lesz az irányadó.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A korábbi szabályozáshoz hasonlóan a módosított törvény is egy sor kivételt sorol fel a teljesítés helyével kapcsolatban. Így például az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele esetén (pl. ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások) a teljesítési hely továbbra is az ingatlan fekvése szerinti ország marad. Változnak azonban többek közt a termék fuvarozásához kapcsolódó áfaszabályok, és külön nevesítésre került a módosított törvényben az éttermi- és egyéb vendéglátóipari szolgáltatásokra vonatkozó áfaelőírások.

Címkék: