Minimálbér: a kormányban bíznak a szakszervezetek a bértárgyalásokon

Pénzcentrum2009. október 26. 10:02

A 80 ezer forintos minimálbérben a szakszervezetek sem bíznak igazán, azonban a szimbolikus béremelésnél többet várnak az érdekvédők a kormánytól - írja a Napi Gazdaság.

Az alacsony jövedelműek jövő évi reálkereset csökkenését próbálja elkerülni, és ehhez a kormánytól remél segítséget a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). A szakszervezet elnöke, Pataky Péter a bértárgyalások során azt hangsúlyozza, hogy a jövő évi adóváltozások mindössze csekély mértékű, a 2010-es inflációt nem ellensúlyozó nettóbér emelkedést jelent annak az 1,7 millió munkavállalónak, akinek a havi fizetése bruttó 165 ezer forintnál kevesebb. Ennek elkerülése érdekében munkavállalók kívánatosnak tartják a minimálbér az elmúlt éveknél nagyobb mértékű emelését.

A munkaadói oldal ugyanakkor nem támogat egy jelentősebb minimálbér-emelést, a 87 500 forintos szakmunkás minimálbért pedig egyáltalán nem növelnék. A szakszervezetek álláspontja szerint mindkét jövedelemminimum emelésére lehetőséget nyújt a jövőre megszűnő, az idén még havi 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás, az 5%-os járulékcsökkentés és a vállalati karcsúsítások által megtakarított bérköltség.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József szerint az adóváltozásoknak köszönhetően a munkaadók még akkor is pozitívan jönnének ki összességében, ha a jelenleg havi 71 500 forintos minimálbért jövőre 76 ezer forintra emelné a kormány. A szakszervezeti vezető ezenkívül az MSZOSZ álláspontjával összhangban elfogadhatatlannak tartja a szakmunkás-bérminimum szinten tartását.

Címkék:
nettóbér,