Négyezer önkéntest toborozna a honvédség

Pénzcentrum2009. október 19. 09:02

Egy készülő törvény alapján az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalók tisztes fizetésre és rendszeres készenléti díjra is számíthatnak majd - írja a Népszabadság.

Utánpótlás céljából mintegy négyezer önkéntest vár tartalékos szolgálatra a honvédség, a készülő törvénytervezet azt szabályozná, hogy mely posztokat tölthetnének be a tartalékosok. Ilyen lehet egyes katonai objektumok őrzésének ideiglenes megerősítése, a csapatmozgások logisztikai támogatása, katasztrófahelyzet elhárítása, de akár a nemzetközi humanitárius műveletekben való közreműködés is.

A tervezet szerint 18-tól ötvenéves korig bárki jelentkezhetne, s azzal szerződnének, akire a seregnek szüksége van. Az önkéntes viszont a feladatok között nem válogathatna, de persze bármikor leszerelhetne, valamint indoklás nélkül fel is mondhatnának neki.

A tartalékosoknak évente néhány hetes felkészítésen kellene részt venniük, és háromévenként legfeljebb hathavi szolgálatra kötelezhetnék őket, amit hozzájárulásuk esetén meghosszabbíthatnának.

Az önkéntesek illetménye megegyezne a hasonló feladatot ellátó hivatásos vagy szerződéses katona fizetésével: egy tartalékos orvos alezredes például bruttó 480 ezer körül kereshetne.

Címkék: