Kötelező informatikai képzés - pedig még olvasni sem tudnak

Pénzcentrum2009. október 15. 09:02

Januártól minden felnőttképzésben részt vevőnek -például a kosárfonóknak és a kőműveseknek is- kötelező lesz elsajátítani a digitális írástudást. A szakma szerint ez tömegesen riaszthatja el a képzésre szoruló munkanélkülieket, hiszen sokuknak a kézírással is gondjaik vannak -írja a Magyar Nemzet.

A szakma tiltakozása ellenére fogadta el az Országgyűlés Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő javaslatát, amely szerint 2010 januárjától induló, államilag támogatott, legalább 240 órás felnőttképzési tanfolyamokon kötelező tananyag lesz a digitális írástudás.

Így gyakorlatilag a legalacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező, felnőttként az első szakma megszerzésére törekedő, sokszor súlyos tanulási nehézségekkel küzdő emberektől követelik majd meg az alapvető számítástechnikai ismeretek elsajátítását.

Pordány Sarolta, a Felnőttképzés Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület elnöke szerint a módosítás még inkább elriasztja az iskolától az alacsony végzettséggel rendelkező, a tanulástól szorongó felnőtteket.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli, erős a gyanú, hogy a módosítás célja, hogy "valaki jól megtömje a zsebeit." A kötelező informatikai képzéshez ugyanis megfelelő -és költséges- infrastruktúra beszerzése szükséges. A szakszervezeti vezető szerint a szakmával nem rendelkező felnőtteknél inkább a hagyományos írást és olvasást kellene fejleszteni.

Címkék: