Rossz hír: jövőre sem lesz több hosszú hétvége

Pénzcentrum2009. október 9. 09:02

2010 sem lesz a potya szabadnapok éve, igaz, átkozni sem fogjuk jobban, mint az idei naptárat - írja a Népszabadság.

A munkaügyi tárca közelmúltban megjelent rendeletéből kiderül, hogy a két, eleve hétfőre rendelt egyházi ünnepet - a húsvét- és a pünkösdhétfőt - nem számítva a munka törvénykönyvében munkaszüneti napként jelölt ünnepek pontosan fele esik majd hétvégére és fele munkanapokra.

Pihenőnapra esik május elseje, október 23-a, valamint karácsony első és második napja is. Munkanapra esik ellenben az újév, március 15., az államalapítás ünnepe és a mindenszentek-halottak napja.

Bár 2010-ben eggyel kevesebb ünnep esik munkanapra, mint az idén, ezek mindegyike hétfő vagy péntek, így éppenséggel munkanap-áthelyezés nélkül is hat hosszú hétvégénk lenne. Ám a Szociális és Munkaügyi Minisztérium erről szóló rendelete december 24-ét, pénteket pihenőnappá nyilvánította, így jövőre összességében ugyanúgy hét hosszú hétvégénk lesz, mint az idén.

Munkanap-áthelyezés ide vagy oda, a kereskedők nem változtatnak szokásaikon: idén december 24-én, csütörtökön általában délután kettőig nyitva tartanak majd az üzletek. Ezt követően legközelebb csak december 27-én reggel nyitnak újra.

Címkék: