A többség csak magyarul ért!

Pénzcentrum2009. október 7. 09:32

A magyarok háromnegyede csak az anyanyelvén beszél, vagyis EU szinten mi beszélünk a legkevésbé idegen nyelveket - írja a Népszabadság.

Az Eurostat felmérése alapján az uniós állampolgárok csaknem kétharmada beszél valamilyen idegen nyelven, nálunk ez az arány mindössze egynegyed. A felmérésben a 27 tagország 25-64 év közötti állampolgárait vették figyelembe.

Az utolsó előtti a rangsorban Portugália, akik szintén több mint fele (51,3%) nem beszél idegen nyelveken. A lista élén Szlovénia áll, ahol a lakosság 28,1 százaléka két, vagy több idegen nyelven is beszél. Második Szlovákia, harmadik Finnország.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint ennek oka nyelvi elszigeteltségünkben keresendő, hiszen a szlovák megérti a cseh nyelvet, a lengyeleknek könnyebb megtanulniuk oroszul, vagy egy hollandnak angolul. De ez még nem mentesít minket. Egy korábbi Medián felmérés is azt igazolja, hogy nem nagyon beszélünk idegen nyelveket: a 15-44 évesek 45 százaléka csak magyarul tud, angolul pedig csak 17%.

Ez persze az oktatás színvonalát is minősíti: sokszor kritizálják a nyelvórák számát, és a túl nagy csoportlétszámot, de a pedagógusokat is.

Címkék: