Cafeteria: csak az internetutalvány marad adómentes

Pénzcentrum2009. szeptember 30. 08:32

Hiába nyújtottak be két adómódosító csomagot is a parlamentnek, idén már nem várható jelentős átalakítás a cafeteria rendszerben. A változtatandó paragrafusoknál csak érintőlegesen utalnak a természetbeni juttatások adóztatására - írja a Napi Gazdaság.

A csomagban egy az év közben elfogadott, a juttatások adóztatására vonatkozó szabályozás kijavítása szerepel. Eredetileg nemcsak 25 %-os jövedelemadóval, hanem 27 %-os egészségügyi hozzájárulással is sújtották volna a juttatásokat, ami azonban technikai hiba volt. A most benyújtott szövegben szerepel az a módosítás, amely kivenné az eho-fizetés kötelezettsége alól a természetbeni juttatásokat.

Elképzelhető - mivel a juttatásokra vonatkozó szabályozás nem jelenik meg a szövegben -, hogy a képviselők önálló indítvány formájában benyújtanak egy javaslatot a 25 %-os adóteher eltörlésére, de a benyújtott csomagban nem lehet ilyen vitát megnyitni - márpedig csak ebben az esetben lehetne esély arra, hogy egyáltalán szavazzon róla az országgyűlés.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésein sem került szóba eddig ez a szabályozás, a lap szerint valószínűbb, hogy inkább a minimálbérrel kapcsolatos tárgyalásokban merül majd ki az OÉT vitája. Ezek alapján megállapítható, hogy jövőre már nem várható érdemi változtatás a természetbeni juttatások körében.

Lényegében csak az internetutalvány marad adómentes, 25 %-kal adózik majd a melegétkezési utalvány, az üdülési csekk, a bérlet vagy az iskolakezdési támogatás a korábban mentes juttatások közül. A normál szabályok szerint, vagyis 54 %-os jövedelemadó és 27 %-os járulék megfizetése mellett adható a hidegétel-utalvány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Friss nyugdíjszámok! Ki mennyit kapott szeptemberben?

Címkék: