Botrány! Non-profit cég, dollármilliós fizetésekkel

Pénzcentrum2009. szeptember 28. 12:32

Míg Magyarországon az állami cégek vezetőinek fizetése hozza ki a sodrukból az állampolgárokat, addig az Egyesült Államokban a non-profit alapítványok vezetőinek vastag borítékjai miatt húzzák fel sokan a szemöldöküket.

Miközben tavaly már dúlt a válság, a non-profit szféra vezetői a korábbi évhez képest átlagosan hét százalékkal magasabb fizetést vittek haza az Egyesült Államokban, mint korábban. Nem is egyszerű összegeket.

A Chronicle of Philanthropy felmérése szerint a legtöbbet a bostoni Partners HealthCare System vezetője keresett, összességében 2,7 millió dollárt. A New York-i Museum of Modern Art igazgatója 2,1 milliót vihetett haza, a New York University elnöke 1,3 milliót.

A Chronicle of Philanthropy szakértői szerint a jelenség nem meglepő, mivel a céges adományok - és velük együtt a vezetői fizetések - korábban kerültek meghatározásra. A 2009-es évben azonban már az alapítványok pénztárcáján is nyomott hagyott, a 325 megkérdezett non-profit cég mintegy egyharmadában csökkentek a vezetői juttatások. "Nehéz elmagyarázni az adakozóknak, hogy tartsák fenn a korábbi támogatás mértékét úgy, hogy közben az alapítvány elnöke semmilyen saját áldozatot nem vállal" - mondta az egyik szakértő. Jane McIntyre, a United Way of Central Carolinas új igazgatója például évi 142 000 dollárt keres, holott elődje még 1,2 millió dollárért töltötte be ezt a tisztséget, igaz, pont a botrányosan magas fizetése miatt kellett felállnia.

Címkék: