Bíróságon az APEH - Mi lesz a vagyonosodási vizsgálatokkal?

Pénzcentrum2009. szeptember 23. 09:32

Megtámadta egy magánszemély az ügyében hozott APEH-határozatot a Fővárosi Bíróságon. A perben a bíróságnak az vagyonosodási vizsgálati eljárások jogszerűségéről kell döntenie. A témával az ombudsman észrevételinek köszönhetően az Alkotmánybíróság is foglalkozik - írja a Magyar Nemzet.

Jogsértőnek érzi az ellene hozott 1,5 millió forint adóhiányt megállapító határozatot, és bírósághoz fordult egy magánszemély a fővárosban. A Fővárosi Bíróságon őt képviselő adószakértő szerint az adóhatóság vizsgálati gyakorlata nem állja ki a jogszerűség próbáját. Elmondása szerint az APEH a vagyonosodási vizsgálatai során az érintett adózó bevételeit veti össze a kiadásaival, és amennyiben a kiadások meghaladják a bevételeket, adóhiányt állapít meg.

Az eljárásban a bírósághoz forduló fél azt kifogásolja, hogy a vizsgálatok során a bevételek és kiadások megállapítása nem az szja törvényben meghatározottak szerint történik, az APEH csupán a magánszemély készpénzforgalmát vizsgálja. Ezzel kapcsolatban az adószakértő egy példát is hozott: az adóhivatal a saját bankszámláról való készpénzfelvételt bevételnek, és a saját bankszámlára történő befizetést kiadásnak tekinti. A becslési eljárások helyességét az is torzítja, hogy az APEH az eljárásai során egyáltalán nem veszi figyelembe a bankszámlák közötti forgalmat - írja a lap.

A vagyonosodási vizsgálati eljárásokkal kapcsolatban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa még májusban az Alkotmánybírósághoz fordult. Álláspontja szerint: "komoly alkotmányossági veszélyeket rejt az előzetes becslések gyakorlata".

Címkék: