Munkaerő-piaci körkép az Európai Unió tagállamaiban - Szlovénia

Pénzcentrum2009. szeptember 18. 12:32

Drámaian hatott a gazdasági recesszió Szlovénia munkaerőpiacára, hatalmas méreteket ölt a munkanélküliség az országban. A HR Portal utánajárt, mire számítson az, aki a kedvezőtlen gazdasági folyamatok ellenére is a szlovén munkaerőpiacon próbál szerencsét. Cikkünkből ugyanis kiderül, milyen engedélyekhez kötött a foglalkoztatás, és mik a szlovén adó- és társadalombiztosítási rendszer jellemzői. A munkaerő-piaci sorozatunk újabb részéből az egészségügyi biztosítás és családi támogatás témaköre sem maradhatott ki.

A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a jelenlegi több mint 80 ezer főt kitevő munkanélküliség az év végére elérheti a 120 ezret is. A kormány az idén összesen 600 millió eurót fordított a gazdasági válság negatív következményeinek az ellensúlyozására, egyebek mellett munkahelymegtartó programokra. Ennek ellenére a lakosság körében egyre nagyobb az elégedetlenség a növekvő elbocsátások miatt.

Az EU tagállamok állampolgárainak foglalkoztatása

Szlovéniában a régi és az új EU tagállamokból, valamint az EGT országokból érkező állampolgárok álláskeresése és munkavállalása ugyanolyan feltételekkel működik, mint az ország hazai munkavállalóinál. Így a magyar munkavállalóknak nem kell munkavállalási engedélyért folyamodniuk. A munkaadót csupán a 8 napon belüli bejelentési kötelezettség terheli, amelyről az európai uniós tagállamok állampolgárai és hozzátartozóik nyilvántartásának tartalmáról és módjáról rendelkező szabályzat rendelkezik (Ur. l. RS 45/2004).

A cikk folytatódik, kattints!

Címkék: